Archyvas: ‘Receptai’ kategorija

Plovas - ferganietiškai

2017-05-12

Aviuko mėsytės… šiek tiek taukų ir aliejaus, Devzira, morkų šiaudeliais bei svogūno, truputis… Česnako galvučių, dėl skonio ir kvapo… Skanaus vandens ir žinoma kumino… Druskos, kaitros ir meilės… Ir iš viso šito ” gimsta ” … plovas. Šį kartą - ferganietiškai… Skanaus!

Rodyk draugams

Vištos kepenėlių paštetas su pistacijomis

2017-04-03

O receptą… užmiršau… Gal vėliau prisiminsiu.

Rodyk draugams

Karpis troškintas piene

2017-03-18

Mėgstu žuvį… o karpis, ne pats prasčiausias pasirinkimas…Taigi, patiekalui reikės: karpio, pieno, keleto svogūnų galvučių ir prieskonių. Aliejaus ir miltų žuviai apkepti. Išdarinėtą karpį padalinkite porcijomis. Rekomenduočiau jo nepjaustyti labai plonai ir smulkiai, troškintas jis tampa minkštas ir pavirs į košę. Įkaitinkite orkaitę 180 - 200 C. Į polietileno maišelį suberkite porą šaukštų miltų, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį. Sudėję žuvį ją apvoliokite miltuose. Apkepkite keptuvėje ir sudėkite į indą kuriame troškinsite. Toje pačioje keptuvėje apkepkite ir smulkintus svogūnus. Kai svogūnai įgaus gražią auksinę spalvą, suberkite į puodą su žuvimi. Paskirstę svogūnus tarp karpio gabalėlų, dėkite porą lauro lapelių ir keletą kvapiojo pipiro žirnelių, įberkite druskos. Užpilkite pieno, kad gabalėliai būtų šiek tiek apsemti ir pašaukite puodą į įkaitintą orkaitę 7 - 10 min. Skanaus!

Rodyk draugams

Troškinys Afrikos Šiaurės maniera

2017-02-07

Per ilgą lietuvišką žiemą užtenka laiko panaudoti visus žinomus ir mėgstamus sočių sriubų bei troškinių receptus… Šis, jei kam nors jų pritrūko. Avinžirnius, užmerkiame vandenyje nakčiai ( galite naudoti konservuotus ). Mėsą, jautieną arba avieną, pjaustome vidutinio dydžio gabalėliais. Svogūną ir porą skiltelių česnako pjaustome kubeliais ir apkepame ant alyvuogių aliejaus. Dedame mėsą ir ją apkepame. Sudedame stambiai pjaustytas morkas. Beriame prieskonius. Aš naudoju: druską, kuminą, džiovintą maltą imbierą, saldžiosios paprikos miltelius, ciberžolę ir maltus juoduosius pipirus. Kas mėgsta, rekomenduočiau įdėti šiek tiek aitriosios paprikos, pagal skonį. Įdedu lauro lapelių. Dedame skardinę luptų pomidorų savo sultyse. Suberiame mirkytus avinžirnius. Pilame vandens ar turimo sultinio, kad ingridientai būtų apsemti. Troškiname uždengę ant nedidelės kaitros iki mėsa ir avinžirniai taps minkšti. Baigiant troškinti dedame vidutinio dydžio  moliūgo gabalėlių, ir konservuotus avinžirnius, jei tokius naudojate. Taip pat, kas mėgsta, gali įdėti džiovintų slyvų ar razinų. Aš dažniausiai dedu keletą džiovintų abrikosų. Suminkštėjus moliūgui dedame smulkintus žalumynus ir puodą nukeliame. Tiekiame su lavašu ar kokia nors kita balta duonele. Skanaus! Iš karto atsakau į klausimą: ne, ten matosi ne bulvė. Ten moliūgas! Tą kartą nusprendžiau iš jo ” išsityčioti ” ir skobiau minkštimą rutuliukais.

Rodyk draugams

Tupi - tupikas, kabo - kabikas, švilpia…

2017-01-21

Skaniausi, ko gero, su grybų troškintų grietinėlėje padažu…mmmm. Nesušlapkite kojų… Skanaus!

Rodyk draugams

Šaltukui spaudžiant - bigas ( bigosas )

2017-01-11

Ne taip seniai, buvo Delfyje įdėtas beveik bigo ( bigoso ) receptas.Teko skaityti komentarus… Esmė tokia: fuuuui… kopūstai, mėsa, dar ir parūkytos dešrelės aaaaaaa… jovalas ir t.t. Tokiu atveju,  kokio tipo jovalas yra taip mėgiama nūdienos valgytojų - pica ? Gaila, nespėjau parašyti, kad iš tiesų, labai dažnai sudėtyje būna skirtingos mėsos, tame tarpe ir paukštienos, džiovintų slyvų ir bigo - lietuviškai variante - net antaninių ( geriausiai ) obuolių. Šis patiekalas, turintis pakankamai ” senas ” tradicijas, tinkamai paruoštas,  privers pirštus aplaižyti. Nusušalkite. Skanaus!

Rodyk draugams

Įdarytas avienos kumpis

2016-12-27

Norime ar ne, o Naujametinė vakarienė jau čia pat. Jei, buvote geri ištisus metus taip kaip aš, ir dabar turite avienos kumpį, bet nesugalvojate ką su juo daryti… Štai vienas iš būdų jį paruošti. Įdarui reikės svogūnų, morkų, kelių skiltelių česnako. Manyčiau, salieras tiktų taip pat. Smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite. Sudėkite morkas. Šiek tiek apkepę, troškinkite, jei reikia, įpylę vandens, vyno ar sultino iki morkos taps minkštos. Įberkite mėgstamų prieskonių. Aš naudoju druską, maltus juoduosius pipirus ir čiobrelį. Padarę pjūvį, įšilgai kaulo, peilio pagalba įšimkite kaulą. Galite įšimti ne visą kaulą, o nupjovę pjūklu ar nukirtę, galą jo palikti. Pjūvio vidų pabarstykite druska ir pipirais. Dėkite į vidų įdaro, tiek, kad galimą būtų pjūvį surišti kulinariniu siūlu ( špagatu ). Kumpį, aptepę sviestu ar aliejumi, dėkite į įkaitintą iki 220 C laipsnių orkaitę ir apkepkite iki grąžiai apskrus. Sumažinkite temperaturą ir kepkite iki kumpis taps Jums iškepęs. Norintiems išsikepti sultingą kumpį, rekomenduočiau: kumpiui apskrudus jį iš orkaitės įšimti, ir apvyniojus kepimo popieriumi įvynioti į foliją. Sumažinti orkaitės temperaturą maždaug iki 170 C ir kepti, priklausomai nuo svorio 1 - 1,5 h. Netingintys galite apkeptą kumpį įvynioti į tešlą ir tada jį iškepti orkaitėje, o įdarui panaudoti apkeptas ir patroškintas su morkomis bei svogūnais paukštienos kepenėles. Tiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Rodyk draugams

Kalakutienos juostelės su kuskusu ir medaus padažu

2016-12-20

Šis receptas, pravers nenorintiems visos dienos praleisti prie viryklės:) Paprastas, nereikalaujantis krūvos sudėtinių dalių ir gausos operacijų, be to nelabai sunkus skrandžiui. Patiekalui reikės: kalakutienos krūtinėlės, kuskuso ( pagal kišenę, nebūtinai tai turėtų būti brangus gamintojas ), keleto šaukštų medaus, citrinų, džiovintų pomidorų arba nulupto pomidoro be sėklų, prieskonių, aliejaus kepimui ir mėgstamų žalumynų. Iš pradžių pasigaminkite padažą. Medų, lengvai kaitindami ( pasinaudokite vandens garų vonele ), pildami citrinos sulčių išgaukite norimą tirštumą ir skonį. Įlašinkite keletą lašų tabasko ( vietoje jo, galite naudoti kajeno pipirus ar nieko nenaudoti ).  Pagardinkite padažą trupučiu džiovinto imbiero miltelių. Kalakutienos krūtinėlę pjaustykite juostelėmis ir apkepkite ant aliejaus, kol apskrus. Tai vyksta pakankamai greitai - stenkitės neperkepti. Pabarstykite druska, pipirais ir dėkite į įkaitintą orkaitę, ne kepti, o tik tam, kad neatvėstų. Jei naudosite džiovintus pomidorus, juos susmulkinkite. Naudojant šviežius pomidorus juos nulupkite ir įšimkite sėklas, susmulkinkite. Sudėkite į kuskusą ir jį ruoškite, kaip nurodo gamintojas. Štai ir viskas… Serviruokite ( kaip tai padaryti - apgalvokite iš anksto ), kol karštas kuskusas. Užpilkite kalakutieną padažu ir tiekite į stalą. Skanaus ir šventinės nuotaikos!

Rodyk draugams

Žuvies sriuba - šiaurietiškas bujabesas

2016-12-09

Didžiausios metų šventės nenumaldomai artėja. Šį kartą, noriu pasidalinti jūrinės žuvies sriubos, kurią vadinu šiaurietišku bujabesu ( dėl naudojamos žuvies asortimento ) šventiniu variantu. Paprastas, skanus, nereikalaujanti kažkokių tai sudėtingų operacijų, gražiai šventiškai atrodantis patiekalas. Didžiausias jo ” trūkumas ” tas, kad reikės visos žuvies t.y. su visais kaulais, galvomis. Iš jų ir nuopjovų, likusių nuo žuvies filė darymo, bus verdamas sultinys. Kitų variantų - nėra. Tiesa, yra žuvienių verdamų gaidžio sultinyje, bet šį kartą ne apie tai…Taigi. Patiekalui reikės žuvies. Skaniausia, kai naudojamos trys ar daugiau skirtingų rūšių žuvų. Dažniausiai naudoju menkę, lašišą, uotą ar plekšnę. Taip pat reikės lukštentų ir nelukštentų ( ” papuošimui ” ) krevečių, langustinų, midijų ir panašiai. Tinka kalmarų ar kitokių jūros būtybių gabalėliai. Ingridientų kiekiai ir įvairovė, šiuo atveju neturi reikšmės. Vadovaukitės savo skoniu ir valgytojų skaičiumi. Viena porcija ( išvirtos sriubos ) - apie 300g. Nuimame žuvies file. Puode, kuriame virsime sriubą, ant šlakelio aliejaus apkepame svogūną ir kelias skilteles česnako, sudedame žuvies nugarkaulius, galvas ir nuopjovas. Apkepame. Dedame porą pomidorų. Kiek apkepę užpilame vandeniu, tiek kad apsemtų visus ingridientus. Beriame mėgstamų prieskonių pagal skonį. Aš naudoju kvapiuosius pipirus, saldžiąją raudoną papriką, truputį čiobrelio ir ciberžolės, džiovintos apelsino cedros, porą lauro lapelių. Verdame ant vidutinės kaitros apie 30 - 35 minutes. Puodo turinį, lengvai patrindami, perkošiame per sietelį. Perkoštam sultiniui užvirus, sudedame žuvies filė gabalus ( siūlyčiau juos daryti didesnius, pagal valgytojų skaičių ) taip pat ” jūros gėrybes “. Verdame kelias minutes, žuvies filė išverda labai greitai. Išpilstyti šią sriubą reikėtų taip: iš pradžių sudėti į lėkštę žuvį ir kitus ingridientus. Užpilti žuvies sultiniu ir tiekti į stalą. Skanaus!

Rodyk draugams

Kalakutienos paprikašas ( pulykapaprikas )

2016-12-08

Jei tik vengrai žinotų, kaip jų guliašo ar paprikašo skonis pasikeičia į dar geresnę pusę ( mano galva ) apkepus ir nulupus paprikas… Receptas paprastas, o kiekių nebus. Pafantazuokite… Apkepame smulkintą svogūną ir sudedame gabalėliais supjaustytą kalakutieną. Beriame saldžiosios raudonosios paprikos miltelių. Dedame, sezono metu, šviežius pomidorus, o ne sezono metu geriau vartokite konservuotus savo sultyse. Kiek apkepę pilame vištienos, kalakutienos ar daržovių sultinį. Jei neturite sultinio - ne bėda, pilkite vandens. Kalakutienos gabalėliai turi būti apsemti iki pusės. Sudedame smulkintas paprikas. Beriame  juodųjų maltų pipirų, kvapiųjų pipirų, dedame lauro lapą ir druskos pagal skonį. Troškiname iki mėsa taps minkšta. Kol tai vyksta, pasigaminame troškinio sutirštintoją: šaukštą miltų išmaišome su šaukštu grietinės, jei reikia praskiedžiame vandeniu. Turėtų gautis kefyro tirštumo masė. Pilame ir maišome iki troškinys ims tirštėti. Nukėlę nuo kaitros tiekiame į stalą su makaronų gaminiais ar ryžiais. Skanaus!

Rodyk draugams