Archyvas: ‘Plovai’ kategorija

Plovas - ferganietiškai

2017-05-12

Aviuko mėsytės… šiek tiek taukų ir aliejaus, Devzira, morkų šiaudeliais bei svogūno, truputis… Česnako galvučių, dėl skonio ir kvapo… Skanaus vandens ir žinoma kumino… Druskos, kaitros ir meilės… Ir iš viso šito ” gimsta ” … plovas. Šį kartą - ferganietiškai… Skanaus!

Rodyk draugams

Azerbaidžaniečių plovas fisindžan ( fisinjan plov, fesenjan pilaf)

2016-09-27

Būna ir taip… Anksčiau persų, dabar iraniečių ir azerbaidžaniečių, priedas prie plovo ( gara )  - fisinjan ( fesenjan ), tai antienos, paukštienos, avienos gabaliukai ar avienos faršo rutuliukai, apvirti ir apkepti, troškinti granatų sultyse - sirupe su trintais graikiniais riešutais ir tradicinis ryžių plovas su kazmagu ( gazmagu ).

P.S. Recepto ir šį kartą nebus. Lietuviai, tik išgirdę sudėtį pradeda alpti… Įdėta, švietimo - pažintiniais tikslais, norint parodyti plovo rūšių gausą.

Rodyk draugams

Plovas iš Artimųjų Rytų - makluba ( maqluba, maqlooba, maqlube etc.)

2016-09-06

Šis plovas kildinamas iš Palestinos, o išplitęs po visą Artimųjų Rytų regioną  kiekvienoje iš šalių laikomas jų nacionaliniu patiekalu:) . Gaminamas jis labai paprastai mėsa, tai gali būti ir aviena ir jautiena ar paukštiena, aliejuje ar lydytame svieste, dažniausiai apkepama su svogūnais - morkomis ( gali ir nebūti ) ir užpylus vandeniu troškinama. Makluba taip pat ruošiama ir be mėsos. Prieskoniai, naudojami šiuose kraštuose nėra mums įprasti: kardamonas, cinamonas, ciberžolė, šafranas ir t.t. Daržovės -  baklažanai, bulvės, saldžiosios paprikos, pomidorai bei žiediniai kopūstai taip pat apkepami. Ryžiai, tai turėtų būti basmati, jasmine ar kiti ilgagrūdžiai, perplaunami ir jei reikia užmerkiami vandenyje. Puodo dugnas išklojamas apkeptomis baklažano juostelėmis, pomidorais bei keptų bulvių griežinėliais ir t.t. Sudedama paruošta mėsa ir sudedami ryžiai. Užpilama skysčiu kuriame troškinosi mėsa, turimu sultiniu ar vandeniu, tiek, kad apsemtų ryžius. Verdama uždengus, ant nedidelės kaitros, kol vandens beveik neliks. Paliekama, užklojus rakšluosčiu, 20 - 30 min. Atidengus, ryžiai gerai sutankinami mentele ar šaukštu. Puodas uždengiamas lėkšte ir apverčiamas. Iš čia ir kilęs šio plovo pavadinimas, arabų kalboje reiškiantis ” aukštyn kojom “. Apverstą puodą, pastuksenus delnu ar mediniu šaukštu, atsargiai nukeliame. Tai pats sudėtingiausias šio plovo ruošimo momentas ir deja pavykstantis nevisada… Tarp kitko, toks plovo pateikimo būdas kartais sutinkamas ir Vidurinės Azijos regionuose. Iškilus klausimams, kreipkitės, pasidalinsiu patirtimi. Skanaus!

P.S. Šio plovo rekomenduoti vienareikšmiškai - negaliu. Dėl vartojamų jame prieskonių ir kaikuriuose variantuose tokių ingridientų, kaip pavyzdžiui: baklažanai, šis plovas vertinamas nevienareikšmiškai, ne visiems valgytojams jis yra priimtinas. Todėl, šį plovo variantą įkėliau daugiau tam, kad parodyti plovų įvairovę ir pateikimo būdą.

Rodyk draugams

Bulguro plovas II

2016-05-15

Kam atsibodo, galite užmėtyti mane tapkėmis. Bulgurą atradau ir pamėgau prieš kelis metus. Bet šį kartą, plovą ruošiau, pagal uzbekų technologiją. Tik vietoje ryžių naudojau bulgurą. Tiesa, bulguro mirkyti beveik niekada nereikia, tik gerai perplauti. Jis šiek tiek atlaidesnis padarytoms klaidoms. Rezultatas pranoko lūkesčius. Pabandykite, gal patiks ir Jums, o mano virtuvėje atsirado rimtas konkurentas ryžiams :). Skanaus!

P.S. Laike praktinio bulguro naudojimo, atradau, kad skirtingų gamintojų produkciją skirtingai tenka ir ruošti.  Todėl, kai kurių gamintojų bulgurą perplovus reikia užmerkti karštame vandenyje. Taip jis geriau ir greičiau išverda. Sėkmingos praktikos!

Rodyk draugams

Tiesiog plovas

2016-05-04

Paprastas plovas, paprastiems šeimos pietums. Jauno avinuko nugarinė su kauliuku, mirkyti ir perplauti ryžiai, šiaudeliais pjaustytos morkos. Pora nedidelių svogūno galvučių, šiek tiek aliejaus, žiupsnis kumino ir druskos, bei tyras vanduo. Ko daugiau reikia…Kas šį produktų rinkinį padaro plovu? Ogi šokiai su būgnais aplink laužą ruošimo technologija: kepame, verdame troškiname, gariname ( kada gaminame uzbekų, tadžikų ir panašius plovo variantus ). Nereikėtų ieškoti vienintelio ” tikro “, ” autentiško ” recepto. Jo tiesiog nėra. Taip pat nereikėtų daryti tragedijos, jei negalite plovo ruošti ant atviros ugnies ir neklausykite tų, kurie sakys, kad tai ” netikras ” plovas. Taškento daugiabučiuose, balkonuose laužai nedega. Miestų gyventojai neturintys galimybės ruošti ant ugnies sėkmingai tai daro ant viryklių. Net renginių metu, kai ruošiamas ” didelis ” plovas, vis dažniau naudojami tikros ugnies pakaitalai ir niekas dėl to sau nesuka galvos. Ir pabandytumėte pasakyti, kad tai ” ne tas ” plovas…Norite pietums plovo? Imkite savo mėgstamus produktus ir gaminkite - pagal plovo technologiją ir visai nesvarbu iš ko. Nebūtina laukti palankios mėnulio fazės kol atvyks šamanas ir nebūtinai ant laužo balkone. Visiems sėkmės!

Rodyk draugams

Turkiškas bulguro plovas

2016-01-15

Sako: kuo tolyn į mišką, tuo daugiau medžių :)) Taip ir su plovais. Kuo daugiau ir ilgiau juos gamini, tuo daugiau įvairių variantų sugalvoji ir atrandi. Taigi, plovais dalinsiuosi ir šiais metais.

Šį sezoną pradedu turkišku bulguro plovu. Mano mėgstamas dėl ” netradicinio “, švelnaus, lyg riešutinio bulguro skonio. Pats plovas pakankamai lengvas, dėka ruošimo technologijos. Jame niekas nekepama - viskas verdama. Pradėkime. Keturioms vidutinėms porcijoms reikės: apie 200 gr. bulguro, vištienos su kauliuku apie 600 - 800 gr. priklausomai nuo valgytojų apetito. Vištieną, pridėję svogūno, česnako ir pipirų, verdame ant nedidelės kaitros iki išvirs. Tai užtruks apie 45 min. Vištieną nuimame nuo kaulų ir laikome šiltai. Sultinį supilame į kokią nors talpą. Bulgurą perplauname iki skaidraus vandens. Nukošiame ir sudedame į puodą, geriausia pasirinkti puodą neaukštomis sienelėmis - taip patogiau. Dedame 15 - 20 gr. sviesto ir maišydami bulgurą lengvai apkepame. Pilame porą samčių vištienos sultinio ir verdame, kol skystis nugaruos susigers. Esant reikalui dedame druskos. Jei reikia, vis įpildami sultinio, pasiekiame, kad bulguras būtų beveik gatavas. Sudedame vištienos gabalėlius ir pabarstę grūstais juodaisiais pipirais bei viską išmaišę, uždengiame storu rankšluosčiu ir paliekame 15 min. pribręsti. Tiekiame apibarstę žalumynais su šviežių daržovių salotomis. Skanaus !

Įkvėpimo šaltinis www.lezzetli.com

Rodyk draugams

2015-12-31

” Skanių ” ir ” sočių ” naujųjų 2016 metų !

Rodyk draugams

Plovo pagardai

2015-09-11

Tuose kraštuose, iš kurių, pagal vieną iš versijų, kilęs plovas ( Vidurinės Azijos regionas ) jis mėgstamas gardinti įvairiais priedais. Dažniausias ir mėgstamiausias - kurdiukas ir kazy. Neblogas dalykas… Tik Lietuvoje su jais šiokie tokie sunkumai:). Siūlyčiau Jums pradėti gardinti ( žinoma - jeigu reikia ) plovą nuo ” tradiciškesnių ” prieinamesnių pas mus ingridientų. Imame sunokusį pomidorą. Kiekis priklauso nuo dydžio pomidorų ir puodo, taip pat ir valgytojų apetito. Nupjovę pomidoro viršūnėlę, šaukšteliu išskobiame minkštimą ir įberiame šiek tiek druskos. Po kelių minučių pomidorus apverčiame, kad išbėgtų skystis. Gaminant plovą, paskutinėje stadijoje, kai ruošiamės uždengę garinti ryžius, juose šaukštu padarome duobutes ir į jas sudedame pomidorus anga į viršų. Įmušame į vidų vištos arba putpelės kiaušinį. Galima pabarstyti druska ar pipirais. Sandariai uždengę laikome 25 - 30 min. Per tiek laiko ir ryžiai ir įdaryti kiaušiniai turi būti gatavi. Skanaus !

( bus daugiau )

Rodyk draugams

Medžiotojų plovas

2015-08-24

Mėgstu žvėrieną, tačiau puikiai suprantu, kad ko gero nedaugelis turi galimybę ją naudoti. Na ką darysi… Nieko baisaus. Šis plovas galimas ir su kokia nors kita mėsa : kiauliena, jautiena ar aviena ( paukštiena mano galva šiuo atveju nelabai tinka ). Taip, skonis bus kitas, tačiau dėl to nevertėtų atsisakyti plovo iš grikių - tai tiesiog skanu.  Viskas ruošiama taip pat kaip ir paprastam plovui. Reikėtų imti ( 10 - 12 porcijų ) apie : 1 kilogramą pasirinktos mėsos ( aš naudoju jauno šerno arba elnio mėsą ), vieną kilogramą morkų, apie 250 - 300 g svogūno, 250 - 300 ml aliejaus, 1- 1,3 kg grikių. Į šį plovą mėgstu įdėti džiovintų grybų, o prieskonius naudoju šiuos : druską, juoduosius pipirus, keletą kadagio uogų, lauro lapelius. Mėsą pjaustome vidutinio dydžio kubeliais. Svogūnus - kaip norime. Ryžius keičiame grikiais. Juos galime perplauti ir papildomai paskrudinti ant keptuvės. Grikių mirkyti nereikia. O jei naudosite džiovintus grybus - galite juos užmerkti iš anksto. Mes, juos džioviname labai plonomis juostelėmis, todėl jų nemirkau. Morkas pjaustyti siūlyčiau kubeliais ar skrituliukais. Toliau seka įprasta : įkaitiname aliejų iki lengvo dūmelio. Dedame mėsą, jei naudojame su kauliuku juos apkepame pirmus. Ją apkepę sudedame svogūnus. Beriame morkas ir jas apkepame. Dedame džiovintus grybus, česnako galvutes - jei naudosite, ir užpylę vandeniu, kad būtu apsemti visi ingridientai, ant nedidelės kaitros troškiname 45 - 60 min. Sudedame grikius ir užpilame karštu vandeniu, kad jie būtų apsemti apie porą centimetrų. Sudedame prieskonius. Darome didesnę kaitrą ir stengiamės greitai išgarinti vandenį. Jam dalinai išgaravus ir susigėrus į grikius, ragaujame kruopas. Jos turėtų būti vos vos neišvirusios. Jei reikia - vėl pilame šiek tiek karšto vandens ir šį procesą tęsiame iki tol kol reikės. Surenkame grikius į ” kalną ” sukišame česnaką ir uždengę, ant minimalios kaitros laikome apie pusvalandį. Tiekiame apibarstę kapotais žalumynais. Skanaus !

Rodyk draugams

2015-05-26

Šiandien sukanka dveji metai, kai Vėjo nublokštas blaškosi interneto platybėse…Kiek dar blaškysis - nežinia…Tradiciškai buvo surengti šventiniai pietūs elytui - patiekta viena iš afganų plovo ( qabili pilau, kabuli pulao ) versijų.

Rodyk draugams